Vanliga frågor

Har du några frågor?

Vad är personlig assistans?

Om du har stora svårigheter och behöver hjälp med att leva ditt vanliga liv kan du ha rätt till personlig assistans. Med personlig assistans menas att du får hjälp som en eller flera personliga assistenter hjälper dig med för att du inte ska behöva göra det du själv inte kan. Assistenten blir i det fallet den assistansberättigades förlängda arm eller röst. Poängen med personlig assistans är att du ska leva så normalt som möjligt, precis som du vill. Du ska bestämma själv - hur och vad du vill. Dina assistenter ska hjälpa dig med det som du själv inte kan göra på grund av din funktionsnedsättning. Du ska kunna leva som vanligt.

Hur fungerar det?

Dina personliga assistenter hjälper till med allt det där som du av någon anledning inte kan göra själv. Det kan vara personlig vård, klä på och av, äta, tala med människor och kanske till och med direkt kunskap om dig och din funktionsnedsättning om det behövs. Det är saker som vanligtvis kallas dina grundläggande behov. Du kan även ha rätt till hjälp med dina övriga behov som till exempel förflyttningar, hushållsarbete, matlagning, att handla mat och olika fritidsaktiviteter. Du bestämmer vem som ska arbeta hos dig, när den personen ska göra det, vad din assistent ska göra och hur det ska göras.

Vad kostar det att få personlig assistans?

Det kostar dig ingenting. Din assistans betalas antingen av Försäkringskassan eller din hemkommun, beroende på vilket beslut du har. Om Försäkringskassan står för kostnaden, sker det genom ett schablonbelopp som uppdateras årligen och fastställs av regeringen.
Hur många timmar du får assistansersättning avgörs individuellt efter att behoven prövats. Det är viktigt att tänka på att personlig assistans inte kostar dig någonting.

Vad krävs för att få personlig assistans?

Att du tillhör en personkrets. Det finns tre personkretsar som har olika bedömningsgrunder eller kriterier som ska uppfyllas för att man ska kunna få stöd enligt LSS.

Personkrets 1 - Personer med utvecklingsstörning.

Personkrets 2 - personer med långvariga och allvarliga kognitiva funktionsnedsättningar efter en hjärnskada i vuxen ålder.

Personkrets 3 - personer med andra långvariga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte är resultatet av normalt åldrande och som är varaktiga.


Att du behöver hjälp med ett eller flera så kallade grundläggande behov. De grundläggande behoven har fastställts i lagen som att klara personlig hygien, måltider, kläder, andning, kommunikation, att inte vara i fara vid en psykisk funktionsnedsättning, och assistans som krävs periodiskt på grund av en medicinsk sjukdom. Du har rätt att ansöka om personlig assistans innan du fyller 66 år.

Hjälpbehoven ska vara av mycket privat karaktär, dvs. integritetsnära. Människans sammanhang ska vara fysiskt nära i termer av personlig hygien. I praktiken har det i många sammanhang accepterats följande; klippning av naglar, hudvård, tandborstning, rakning, avtvättning och hjälp vid toalettbesök.

Även om en individ rent motoriskt kan genomföra dessa aktiviteter, kan det finnas situationer som uppkommer som ger en försämrad förmåga att utföra eller att fortsätta utföra aktiviteten utan någon form av hjälp. Även den enklaste av behovsförflyttningar som en del av det grundläggande behovet kan godtas.

Hur söker jag personlig assistans?

Din kommun eller Försäkringskassan beslutar om du har rätt till personlig assistans. Vilket kontor som kommer besluta beror på intensiteten av ditt behov. Om du har ett behov av mindre än 20 timmar per vecka så är det kommunen som beslutar. Har du ett behov av mer tid än så är det Försäkringskassan. För att pröva rätten till personlig assistans måste du ansöka i skrift. Vi har hjälpt personer med funktionsnedsättningar att ansöka om personlig assistans i snart 15 år och vi kan hjälpa dig med hela ansökningsprocessen utan kostnad. Vi hjälper dig också gärna att skriva överklaganden om du inte är nöjd med beslutet.

Vem är det som sköter personliga assistansen?

Om du blir beviljad personlig assistans har du rätt att välja vem som skall anordna assistansen och anställa dina assistenter. Det kan vara kommun, en privat assistanssamordnare som Vivant eller ett kooperativ. Det finns även möjlighet för dig att du själv blir arbetsgivare till dina assistenter. Det är viktigt att tänka på att det finns stora skillnader beroende av vem som anordnar din assistans. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Får mina anhöriga arbeta med mig om jag är kund hos Vivant?

Som kund hos oss har du friheten att kunna påverka hur du vill att din assistans ska se ut. Självklart är det du som har sista ordet om vem som skall anställas. Vårt mål är att du som kund skall ha den största möjliga självbestämmandet i utformningen utav din assistans. Om du vill veta mer – hör av dig!